fbpx Skip to content

#ПРАЙД | ЧЕТЕНЕ НА ПИЕСА

#ПРАЙД | ЧЕТЕНЕ НА ПИЕСА

#ПРАЙД / #PRIDE
ЧЕТЕНЕ НА ПИЕСА
07.11 /НЕДЕЛЯ/ ОТ 18:30 ЧАСА
Вход: свободен
Продължителност: 40-50 мин.
Участват: Красимира Дуковска, Ахмед Юмер, Константин Икономов, Мила Люцканова, Иван Панайотов
Драматургия и интервюта: Даниел Александров
На 28 юни 2008 година в София се провежда Прайд шествие, организирано от БГО „Джемини“. Въпреки събития от предишни години, Прайдът през 2008 година е отразен и запомнен като първия в България. Целта е видимост и публично заявяване на ЛГБТ общността в страната. Множество организации се обявяват против провеждането му, подканват и заплашват с насилие. От мерки за сигурност маршрутът се променя два пъти. В деня на събитието организирани групи опитват насилствено да провалят шествието – хвърлят се камъни, бомбички, коктейли „Молотов“, а психическият тормоз продължава през цялото време. Шествието започва от „Моста на влюбените“ и приключва успешно в „Червената къща“, охранявано през цялото време от полицейски кордон. Според данни, участвалите в Прайда са около 80-100 души, а общият брой арестувани – 88. От 2008 година София Прайд се провежда ежегодно, без прекъсване, като шествие за равноправие, подкрепа, видимост и поддържане на дебат относно ЛГБТИ общността в България.
“#ПРАЙД” е документална вербатим пиеса, в която са представени личните истории на участници в първото Прайд шествие в България през 2008 година. Включени са и разказите на хора, отделно свързани със събитието – роднини, журналисти, провокатори, посланици. Всички истории в пиесата са дословно предадени и взети чрез отделни интервюта. Зад медийното отразяване, социалното внимание и реакциите срещу едно такова първо случване стоят животите на хора, престрашили се публично да подкрепят идеята за равноправие.
Пиесата “#ПРАЙД” е замислена като проект за подкрепа и видимост на ЛГБТИ хората през театралното изкуство, както и насочена към хора извън общността за запознаване с проблемите им от социален и институционален характер. Едновременно с това “#ПРАЙД” отбелязва постижението на онези близо 80 участници, имащи своето историческо място в борбата за човешки права в България.
С признание и благодарност към хората, споделили историите си!
Представлението “#ПРАЙД” има своята официална премиера на 25 ноември 2016 г. като проект на театрално сдружение KOMA ludens с подкрепата на VOX POPULI, Център за култура и дебат “Червената къща” и ID Club.

No event found!